Incento Blog

Bloggen

Incentos blog om organisationsudvikling, ledelse og strategi set gennem kompleksitetens linse.

Kompleksitet      Ledelse      Organisationsudvikling      Strategi 

 

 

chalk_board_piggy_bank_spare_change

Forandringer er da lige til at gå til

Det kan til stadighed undre mig, hvor store og forkromede programmer, der kan lægges for forandringsprocesser i organisationer. Eller hvor meget der bliver gjort ud af at skabe evidens for, hvor stort og forkromet et apparat man helst skal have på plads for at score højest i en sammenligning af organisationer, der får succes med forandringer (prøv at gætte, hvilke parametre de måler på…!). Det kan undre mig, fordi det jo i virkeligheden er så uendeligt simpelt i al sin kompleksitet – og derfor af samme grund en frugtesløs gerning at forsøge at skabe disse komplicerede modeller for, hvordan det gøres, eller hvordan de gode gør det.

Læs mere

3.4.MeasureTheFuture_284494463

Jamen, da ikke uden at måle …

“Men hvis vi ikke sætter nogle klare mål op, hvordan kan vi så vide, hvornår vi er i mål?

“Hvis vi ikke har nogen mål, hvordan kan vi så vide, hvornår noget er godt nok?”

“Hvis vi ikke måler på det, så sker der ikke noget!”

Ovenstående udsagn støder jeg ofte, meget ofte, på i diverse sammenhænge, og ved første øjekast forekommer de jo ganske logiske. Vi kan måske ligefrem fornemme det intuitivt: Uden mål er vi dømt til at fejle … Og i virkeligheden viser det mere end noget, hvilken udfordring vi står overfor. For det, der umiddelbart kan forekomme helt indlysende, gør det kun, fordi vi har vænnet os til tanken. Der er absolut ingen naturgiven lov, der siger, at der skal opstilles mål for dette og hint.

Læs mere

rocket-science-we-deal-with-people

Videnskab? Ahh … næppe

Hvad skal der egentlig til for at kunne kalde noget videnskabeligt? Skal man bare have undersøgt en masse forskellige kontekster inden for et bestemt område – eksempelvis topledelse i 240 succesfulde virksomheder i Europa – og så ud fra det drage stækrt kvalificerede konklusioner om, hvad der skal til for at skabe succesfuld ledelse? Er det videnskab, eller er det i virkeligheden “bare” research? Det kan måske forekomme som en lidt højtravende diskussion, men i virkeligheden er den ekstremt elementær.

Læs mere

images.spring

Robust eller resilient?

Organisationen skal være stærk og kunne modstå presset fra de konstante forandringer. Du skal være stærk og kunne stå oprejst, når opgaver, udmeldinger og … Med andre ord: Organisationer og ansatte skal være ROBUSTE! Men hele strategien egner sig til verden, som den var, og ikke som den er og sikkert bliver endnu mere.

Læs mere

tumblr_m59p84OH2x1qz8o02

Orden er jo bare en effektiv illusion

Det er som bekendt et klassisk menneskeligt træk at ville se orden, eller ville skabe orden, hvis man oplever, at der ikke er nogen. Vi vil gerne have styr på tingene og forsøger derfor at fremmane forudsigelighed. Desværre er det en ofte illusorisk forestilling, som kan vise sig ganske uhensigtsmæssig.

Læs mere

index

Smid nudging i skraldespanden i stedet

Okay, indrømmet – det er måske lige lovlig drastisk, altså at kyle nudging ud sammen med ispapir og halvtømte papkrus. Lad mig derfor uddybe: Jo, det kan du roligt gøre, hvis havde overvejet at bruge det som metode til at navigere i kompleksitet på.

Læs mere

download

Drop nu det evidensbaserede vrøvl

The bullshitter is neither on the side of the true or the side of the false. His eye is not on the facts at all. He does not reject the authority of the truth, as the liar does, and oppose himself to it. He pays no attention to it at all. By virtue of this, bullshit is a greater enemy of the truth than lies are. (Harry Frankfurt, “On bullshit”)

“Nej, gu’ gør de ej,” fnøs jeg den anden aften over et af de der feel good-indslag sidst i en nyhedsudsendelse. I ved, hvor man lige skal få det godt igen og blive mindet om, at sådan var det jo heller ikke ment med alle de deprimerende historier fra den store vide verden. Og hvorfor fnøs jeg?

Læs mere

montezuma

Montezuma bedes forlade mødet

Jeg fik for et stykke tid siden et par bøger om god mødeledelse, I ved, dem med gode råd til, hvordan man bedst forbereder sig til møderne; hvordan man laver en god dagsorden og effektivt sikrer sig at komme igennem den; hvordan man faciliterer mødet, så alle stemmer kommer i spil. Den slags. Jeg fik den som en lidt slet skjult hentydning til min måde til tider at “lede” møderne i den frivilligforening, jeg er formand for. For godt nok har vi altid  en dagsorden til vores møder, men ofte stikker vi af sted i alle mulige retninger – eller folk gør, mens jeg passivt (i hvert fald udadtil) lader dem gøre det.  Og med bøgernes solide pointer in mente, så kan det naturligvis forekomme dybt ineffektivt og spild af en masse tid. Møder afholder vi ligesom for at skabe orden, ikke for at rode rundt til højre og venstre.

Læs mere